Menjaga kesihatan dari usia muda

Monday, January 23, 2012

Assalamualaikum!




SIHAT : Keadaan sempurna fizikal, mental, sosial dan tidak hanya ketika ketiadaan sakit




Itulah takrifan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tentang sihat. Memang lately i berfikir je pasal kesihatan. Pasal menjaga kesihatan semua ni. Yela, umur semakin meningkat dan badan ni nak pakai lama kan. Banyak urusan yang perlu diuruskan. 




Al-maklumlah sekarang melepak je kat rumah, makan semua sedap-sedap banyak-banyak tak kira waktu. Semua tu boleh mengundang kebuncitan perutlah. HAHAHA. Pemakanan seimbang perlu diamalkan agar badan kita mendapat segala nutrisi yang diperlukan dengan secukupnya. Jadi, utamakan juga cara pengambilan makanan kita okey. Kuantiti, cara penyediaannya juga perlu dititikberatkan. Jangan guna banyak sangat minyak, banyak gula or garam. kurangkan semua. :)





DO THIS!


Selain daripada pemakanan, senaman juga perlu dilaksanakan. Uhhhh. Memang seriously bila nak start tu memang malas kan. Tapi untuk masa depan, sila lah bermula saat ini. I ni pun bukan lah rajin sangat pun. Takde lah nak buat semua dalam workout list tu. Ada lah sikit-sikt. Manalah nak larat woi. HAHAHA.


Tapi memang selama ni i suka kalau parking kereta tu, park jaoh-jaoh sikit dari tempat yang dituju, suka jalan-jalan shopping, pusing-pusing dalam shopping mall carik barang, malam selepas maghrib tak makan dah (tapi kadang-kadang makan jugak) uhhh.


Jaga semua ni bukan sebab nak kurus pun (sebab dah sedia ada kurus) , tapi yang penting untuk menjaga kesihatan lah. 




(sila klik untuk tumbesaran)




Good Luck!




xoxo, ddy

2 comments:

miss keila said...

nice and good entrry....akan cuba untuk melakukan juga..:D

MizzDayana said...

@ Miss Keila : Jom start sekarang. hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana