Tips menjadi sahabat yang baik

Wednesday, June 15, 2011

Assalamualaikum!


Sebenarnya perangai, nilai-nilai dalam diri tu sangat subjektif. So, adalah beberapa tips yang i nak kongsikan ni ya. :)  I ni takde lah baik sangat, tapi antara sahabat yang sentiasa diingati lah kan sebab attitude i yang ada ciri-ciri sahabat sejati ni. Hehehehe. Ada sesiapa nak lepak dengan i? Marilah. Tunggu apa lagi tu John. :D


MENJADI SAHABAT YANG BAIK

@ Menjadi diri sendiri
Jangan tiru orang lain, jangan fake. Just be yourself. Tak payah berlakon. Kalau u ni jenis orang yang suka gelak kuat-kuat macam i ni, just gelak je lah. Tak payah nak control-control. Selesalah dengan diri sendiri, maka nanti orang pun akan selesa dengan u. :)

@ Jadi seorang yang peramah
Bukan lah suruh jadi macam burung yang suka bising tu. Tapi jadi lah peramah kena pada tempatnya. And jangan jadi seorang yang pendiam sangat. Ya, pendiam tu bagus. Tapi kalau u olss pendiam gyla, siapa nak cakap dengan u olss. Takot lah. Sebab nampak freak. Jangan jadi freak! hehehe

@ Menjadi pendengar yang baik
Sentiasa ada ketika sahabat u olss memerlukan u olss. Mana lah tawu kan, next time turn u olss ade masalah maka diorang lah yang akan mendampingi u olss selain daripada family u olss lah kan.

@ Kerana mulut badan binasa
Ini lagi penting. Kalau nak jadi sahabat yang baik, mulut lidah tu kena jaga ya. Bila orang cerita pasal secreto rahsia ni, u olss kenalah pandai simpan. Jangan tiba-tiba u olss pulak jadi minah kepoh melebihi Melodi & Fuhh tu. I kalau jumpa budak jenis mulut kepoh, memang malas ah nak kawan dengan dia. Bahaya. 


Ini kawan-kawan susah senang. Sedih ketawa gembira joget-joget lari-lari sembunyi-sembunyi shopping semua dengan diorang ni. :)




Ini member-member zaman sekolah menengah. Still keep in touch. I miss them all!

Jadilah sahabat yang baik. Jangan jadi kawan yang makan kawan ya.

Thank you for reading!

xoxo, ddy

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana