Pengalaman pertama naik lori sampah

Monday, June 20, 2011

Assalamualaikum!


Actually ni cerita beberapa bulan yang lepas i dah alami ni. Time ni masa praktikal lah. So, let me tell u some story ya. Cool story and new experience. Benda yang selama ni yang i tak paham, tapi lepas i lalui i dah rasa lah apa yang abang-abang and pakcik-pakcik yang kerja ni. Ni 1 of my assignment yang mesti i buat and siapkan. huuuu


6.30 pagi : Dah mesti ada dekat ofis tempat pekerja-pekerja punch card. (Means i dah kena bangun seawal jam 5 pagi. Demmm. I paling malas bangun pagi awal-awal gyla macam ni. huhu.) Then, ada lah brief-brief sikit pasal laluan and lokasi mana mawu dilalui kan.


7.00 pagi : Bergerak ke lokasi yang hendak di tuju. (Sambil-sambil tu dalam perjalanan pergi breakfast dulu. Kalau tak breakfast macam mana nak buat kerja kan. hehehe)


8.00 - afternoon : Pekerja-pekerja teruskan bekerja dengan sedaya upaya. I dengan member i duduk dalam lori tu je. Lukis pelan, ambek maklumat, snap picture and macam-macam lagi.


1.30 petang : Ke tempat pelupusan sampah


Haaa. Ini lah sekeping sahaja picture yang berjaya kitorang snap. Lain tu dah malas, sebab dah mengantuk. Bhahhaha!

So daripada maklumat and experience i sendiri masa tu kan, sebenarnya kerja ni tak seteruk persepsi orang ramai yang tak memahami and merasai pasal pekerjaan ni. At least diorang kerah keringat and mencari duit secara halal. Daripada jadi pencurik, penipu, perompak and pembunuh macam yang banyak benda jadi sekarang ni kan.

Silalah tukar segala persepsi buruk anda. Cuba u olss pikir. Kalau diorang semua ni takde and tak buat kerja ni, siapa lagi nak buat kerja ni kan. U olss tu bukan nya nak kalau kena pergi sendiri buang sampah kat tapak pelupusan tu. I sure, semua taknak kan. So, kita kenalah hargai individu-individu yang menjalankan kerja-kerja kotor yang murni ni. 

Lepas ni, buang lah sampah dengan betul ya. And jaga kebersihan sekeliling kita semua. Jangan dicemari lagi bumi yang sudah tercemar ni. Bukan sahaja dah tercemar kerana sampah sarap, tapi kerana sampah masyarat jugak.

Thank you for reading!
xoxo, ddy

2 comments:

Jer ... said...

nice entry , jangan pandang hina kat orang lain . kita pun semua manusia biasa :)

s.y.a.s.y.a said...

sokong u sangat2 lah .tanpa mereka ,sape nak buang sampah nanti .then pekerjaan dorang tu dah tersangat mulia dah pon .

nice entri lah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana