Jom kita rancang perbelanjaan

Sunday, June 19, 2011

Assalamualaikum!


Jum kita rancang perbelanjaan diri sebelum diri dah jatuh muflis baru nak menyesal pulak kan. hehehe. Bayangkan yang u olss ada duit 1 juta, apa yang u olss nak beli guna duit tu? Mesti rasa nak beli semua benda kan. Jangan macam tu, jum kita rancang perbelanjaan. hehehe. :) 



TIPS MERANCANG PERBELANJAAN

@ Bezakan antara kehendak dan keperluan
Barang-barang yang hendak dibeli ni sebenarnya terdiri daripada dua. Kehendak dan keperluan. Kehendak tu lebih cenderung mengikut nafsu je. Keperluan tu pulak memang dah keperluan hidup yang sehari-harian u olss perlukan. So, pastikanlah diri sendiri dapat membezakannya ya. :)

@ Senaraikan semua barang yang hendak dibeli
Ini untuk memastikan u olss beli barang yang u olss perlu dan dikehendaki sahaja. Jangan ada list pun tak ikut list jugakkan. Jangan beli benda-benda merepek yang takde dalam list ya. Jangan terlalu mengikut nafsu sahaja ya. 

@ Jangan mudah terpedaya dengan kata-kata
Jangan mudah nak terikut-ikut kata-kata salesman and salesgirl yang memang kerja diorang promote barang-barang diorang tu. Yang sebenarnya diorang sendiri pun tak akan beli ape yang diorang jual tu. So, bertindak dan berfikirlah secara rasional ya.

@ Pergi berbelanja sekaligus sahaja
Ini bagi nak elakkan u olss terpaksa pergi balik banyak kali ke kedai or shopping mall tu. Semakin kerap ke sana, semakin banyaklah yang u olss terasa nak beli nanti kan. hehhehe

So, i harap tips kali ni sedikit sebanyak dapat membantu u olss lah ya. :)

Thank you for reading!

xoxo, ddy



4 comments:

CikHaniBhulat said...

semalam baru g shopping..habes dah duit...hehe,xrancang pon nak shopping, tp ada sale pulak..pe la...sebat je la..naseb x over...

syAzAnA said...

yeahh. saya boros. terima kasih bagi tips. hehe

Haruuta Chan said...

Sokong !!!

Eden skang tak boleh masuk Watsons , nanti asyik nak beli mask jeh =__________=

ain revival said...

<----selagi duit x habes selagi tuh la aku nak membeli.. adess..

boros thap cipan~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana