Tips : mari membeli-belah menghabiskan duit di kedai runcit dengan penuh berhemah.

Friday, May 13, 2011

Assalamualaikum!


Jangan pelik dan memelikkan diri korang semua bila i ni pada suatu hari macam ni sangat baik hati mawu bagi korang semua tips untuk membeli belah secara berhemah. Hamaigadddddddddd. Sebab i ni pun seorang shopaholic. Shopaholic yang cenderung untuk beli segala macam benda yang diminati. hahaha!


Actually baru-baru ni aku dah ikut operasi kat satu kedai runcit ni. Hamaigaddddd. i never ever been in a shop like this. hurmmm. speechless. Aku tak ambek pulaklah picture kat dalam kedai & store kedai tu. aku ade beberapa picture ni jekkk. huuuu


Ini muka pegawai yang tak cukup umur lagi. Tunggu masa nak matang je ni. hehehe. Kat belakang tu lori yang angkut barang-barang rampasan.


Hamek kau satu lori angkut barang rampasan. Antara barang-barang yang terpilih untuk dirampas adalah seperti barang yang dah tamat tarikh luputnya (yang expired tahun 2003 pun ade dijual lagi. gyla lah), tin yang kemik, tin yang berkarat, yang tak sesuai dijual dan sebagainya. So, korang semua sebagai pembeli kena lah lebih alert ya time mawu membeli belah ni. huuuu


Tips Membeli-belah di Kedai Runcit

1. Pilih kedai.
Pilih lah kedai yang bersih, teratur susunan barangnya. Tengok jugak pemunya kedai tu smart ke tak, handsome ke tak, kemas ke tak. Kalau handsome lebih, korang datang lah selalu kedai tu taw. hahahha!

2. Tengok label barang yang nak dibeli.
Paling penting ni. Tengok label betul-betul. Tarikh luputnya, isi kandungannya (halal ke tak), made in mana(cewaahhhhhhhhh), harganya and lain-lain yang korang rasa penting lah. heheh

3. Belek-belek sikit barang yang nak dibeli tu.
Tengok keadaan barang-barang tu. Kemik ke tak, karat ke tak, bocor ke tak, ade ulat hidup kat situ ke tak, ade yang pelik-pelik kat situ kan dan sebagainya.

4. Dengan penuh yakin, beli lah. hahaha!
Seterusnya bila korang yakin dengan ape yang korang nak beli, ape lagi bayar jela. jangan ambek belah je tak bayar. hehehe. Then balik lah ke rumah dengan penuh yakin. hehehhe!

Semoga tips-tips yang aku bagi dapat sedikit sebanyak membantu korang dalam menghadapi kehidupan seharian korang ya. hehehe. Selamat membeli belah. Berhati-hati lah ye.

Thank you for reading!

xoxo, ddy

1 comments:

Melaka_ku said...

salam..sy ada menjual sabun susu beras..jika berminat boleh layari laman blog sy

www.sabunberasmurah.blogspot.com

untuk keterangan lanjut...

terima kasih...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana