Bijak mengendalikan duit anda. Bagaimana caranya?

Thursday, January 6, 2011

Salam!


duit. duit. duit. zaman sekarang ni semua mawu guna duit. alangkah indahnye kalau duit tu boleh kutip tepi jalan je, boleh petik je atas pokok kan. tapi semua itu tak mungkin berlaku. sekarang ni no money no talk. no job no money. wowowowowo
okeh. sekarang plan untuk tambahkan dan mengendalikan duit. bagaimana??


hey! kuceng pun mata duitan jugak tw. wuwuwuw

1. pastikan setiap hari isi duit dalam tabung. biar pun seposen. sikit-sikit lame-lame jadi bukit. dan syaratnya jangan korek tabung tu sampailah hujung tahun/ waktu memerlukan. ( so far aku sudah ade tabung and pernah simpan lah. dan juga pernah korek tabung jugak. hehe. tapi ini sangat membantu lah! )




2. Bijak lah berbelanja. berbelanja ikut keperluan. wat short list ya. yelah. kalau biase tu berbelanja ikut nafsu serakah, tapi pasni berbelanjalah mengikut otak yang bijak. hahaha. so, kawan-kawan saya yang juga kaki shopping macam saya, silalah control-control kan jua diri anda tu ye. hahaha.


3. barang banyak tapi tak gunekan. macam mana tu?? ni memang kesian. biaselah. korang kalau nak taw aku ni barang memang banyak, tapi salu rasa cam tak cukup je. haha. so, sekarang kene la bersyukor & hargai ape yang ade tu. so, aku sedang berpikir2 dan merancang untuk recycle semula barang2 yang ada. heeeeee. kena bijak lah, biar menarik. hahaha.





Bgi si gadis cantek yang suka berbelanja tu, kawallah perbelanjaan anda. berbelanjalah mengikut keperluan. bagi si jejaki idaman kurang-kurang kan lah merokok, kerana merokok membakar duit. wuwuwuw


jom bakar duit!


Thank you for reading!


xoxo, ddy.

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana