Emosi bercampur baur ketika haid.

Monday, December 20, 2010

Salam!

kenapa cerita pasal haid ni? saje je aku. kalau nak tawu pasal aku lah kan, bila time dah nak period tu mesti je emo semacam. Alhamdulillah lah, aku bukannye jenis yang kalau period je mesti senggugut yang amat. aku pernah ada kawan yang bila period dia mengalami senggugut yang amat sangat sampai tak boleh pergi kelas. kesian sangat tengok die.

bukan sahaja kita yang perempuan ni je perlu tawu pasal haid/ period ni. tapi lelaki pun kena tawu jugak. lelaki perlu lebih memahami.

lelaki kena banyak paham jugak perempuan ni yang kadang-kadang terlebih sensitif time-time macam tu. perempuan time period kadang-kadang cepat letih-letih, cepat emosi, cepat marah-marah. yela, efek daripada kitaran hormon yang tak stabil.

Tips untuk kitaran haid dan waktu subur (untuk lebih maklumat)

hari-hari dalam kitaran haid.

Menstrual cycle.


aku pun takde lah expert mana pun pasal semua istilah-istilah biologi ni. dulu SPM paper Biologi dapat paling terok. hahahaha! tapi sebagai perempuan kena lah tawu jugak kan. lelaki pun penting jugak kena amek tawu sebab lelaki nanti nak hidup dengan perempuan jugak. kena lebih memahami ya. 


Thank you for reading! 

xoxo, ddy

5 comments:

ikeen said...

saket owh kalau senggugut...katakan tidak pada senggugut =)

Anisa Hang Tuah said...

gud info dear

(:

selalu time pms pmpuan senan emo

huu

Fxysche Nas said...

kwn2 yg kne sggugut teruk tu smpai muntah2 jd nye..cian..

ehe..nice entry..lelaki perlu bace!
=D

Aida Zafirah said...

sakit giler lah senggugut ni...boleh smpi demam2...

Ein Auzai'y said...

itu perkara biasa...lagi2 bila best friend datang...aduh..kesian org di sekeliling....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy right Mizz Dayana